Χωριά & περιοχές φυσικής ομορφιάς

Η καρδιά της Κρήτης είναι τα χωριά. Εκατοντάδες, σε όλη την ενδοχώρα, διατηρούν ζωντανή την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα του νησιού. 

 

 • Μαργαρίτες

  Villages natural attractions - MYTHOS CRETE HOTELΤο χωριό φημίζεται για τα κεραμικά του, που αποτελούν παραδοσιακή ενασχόληση των κατοίκων από τη Μινωική εποχή. Ο κύριος λόγος πίσω από την ανάπτυξη αυτής της τέχνης είναι υψηλή περιεκτικότητα του εδάφους σε άργιλο (πηλό). Σήμερα, ο οικισμός αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κέντρα αγγειοπλαστικής και κεραμικής τέχνης στην Κρήτη. Έχει 17 εργαστήρια που λειτουργούν ως εκθέσεις, δίνοντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να παρακολουθήσουν έμπειρους και επιδέξιος τεχνίτες να δημιουργούν κάθε είδους κεραμικά αντικειμένα και απομιμήσεις αρχαίων μινωικών αγγείων. Επίσης, στις Μαργαρίτες βρίσκεται ο Θολωτός Τάφος που χρονολογείται από το 1350 π.Χ. Εκεί βρέθηκαν τα οστά δύο ενηλίκων και δύο παιδιών, που σύμφωνα με τους ερευνητές, ανήκαν σε υψηλή κοινωνική τάξη.

 

 

 • Ρουσσοσπίτι

  Villages natural attractions - MYTHOS CRETE HOTELGanz in der Nähe von Rethymno gibt es ein Dorf mit dem NameRoussospiti Πολύ κοντά στο Ρέθυμνο, υπάρχει ένα υπέροχο χωριό που ονομάζεται Ρουσσοσπίτι. Θεωρείται το «μπαλκόνι του Ρεθύμνου», λόγω της εκπληκτική του θέας. Το χωριό χτίστηκε τον 12ο αιώνα από τους Ενετούς και είναι γεμάτο από βενετσιάνικα στοιχεία (καμάρες, πύλες, κρήνες). Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι η βενετσιάνικη κρήνη που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα, με μια βρύση με μορφή λεοντοκεφαλής. Επιπλέον, στο Ναό της Παναγίας μπορεί να βρει κανείς εντυπωσιακές τοιχογραφίες, όπως η Σταύρωση. Περίπου 500 μέτρα νότια του χωριού υπάρχει μια σπηλιά που ονομάζεται Λυγερή. Στο σπήλαιο υπάρχουν σταλαγμίτες και σταλακτίτες! Το σπήλαιο χρησιμοποιούνταν ως «κρυσφύγετο» στα χρόνια της κατοχής. 

 

 

 • Χρωμοναστήρι

  Villages natural attractions - MYTHOS CRETE HOTEL Το Χρωμοναστήρι είναι άλλο ένα χωριό με πολλά βενετσιάνικα στοιχεία. Έχει χαρακτηριστεί ως «Διατηρητέος ​και Παραδοσιακός Οικισμός Μεσσαίας Πολιτιστικής Αξίας». Στο παρελθόν ο οικισμός έπαιξε το ρόλο φρουρίου, ειδικά κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Το πιο δημοφιλές κτίριο-μνημείο είναι η Βίλα Clodio, που βρίσκεται στα ανατολικά του χωριού, που αποτελούσε την εξοχική κατοικία της ενετικής οικογένειας Clodio. Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, έγινε το σπίτι του Τούρκου Αγά, γνωστό και ως “κονάκι” (σπίτι στην τουρκική γλώσσα). Σήμερα έχει αναστηλωθεί και στεγάζει το Πολεμικό Μουσείο. Αξίζει να επισκεφθείτε την λαογραφική συλλογή στο κέντρο του χωριού, στον Μύλο του Πρινάρη, καθώς και τις πολυάριθμες εκκλησίες γύρω από τον οικισμό.

 

 

 • Πατσός

  Villages natural attractions - MYTHOS CRETE HOTELείναι ακόμα ένα χωριό του Νομού Ρεθύμνου, με μοναδική φυσική κληρονομιά. Βρίσκεται στο λόφο Σωρός, σε υψόμετρο 490 μ., σε ένα καταπράσινο και κατάρρυτο περιβάλλον που θα σας κόψει την ανάσα. Το κύριο χαρακτηριστικό της περιοχής είναι το φαράγγι του Αγίου Αντωνίου και το σπήλαιο, το Κραναίο Άνδρο. Το φαράγγι προσελκύει όχι μόνο τους λάτρεις της φύσης αλλά και πιστούς, που έρχονται για να επισκεφθούν την εκκλησία του Αγίου Αντωνίου. Υπάρχουν επίσης χώροι για πικ-νικ κάτω από τη σκιά των αιωνόβιων πλατάνων. Οι ταβέρνες στο χωριό Πατσός και στην περιοχή του φαραγγιού είναι ιδανικές για όσους θέλουν να πάρουν μια γεύση από την αυθεντική Κρητική Κουζίνα.

 

 

 • Αργυρούπολη

  Villages natural attractions - MYTHOS CRETE HOTELΤο χωριό Αργυρούπολη ολοκληρώνει τη σύντομη αυτή λίστα. Βρίσκεται 25 χλμ. νοτιοδυτικά του Ρεθύμνου, σε υψόμετρο 260 μ., ανάμεσα στον ποταμό Μουσέλα και τον ποταμό Πετρέ. Η προνομιακή του θέση, δίπλα στα δύο αυτά ποτάμια έδωσε στο χωριό το πιο ελκυστικό χαρακτηριστικό του, τις 10 Βρύσες του Ποταμού Μουσέλα ή την Αγία Δύναμη, η οποία με τη σειρά της δημιουργεί ένα εξωτικό περιβάλλον με καταρράκτες, άγρια ​​χλωρίδα, αιωνόβια πλατάνια, λίμνες και πολλά ρέματα που κάποτε μετακινούσαν νερόμυλους (σήμερα μόνο ένας διατηρείται. Το αποκορύφωμα είναι ένας εντυπωσιακός πλάτανος ηλικίας 2.000 ετών. Στο χωριό θα βρείτε πολλές ταβέρνες και καφετέριες. Η Αργυρούπολη είναι χτισμένη πάνω στα ερείπια της αρχαίας Λάππας, η οποία έχει ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Το νεκροταφείο της Αρχαίας Λάππας σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση.

 

 

 • Σφακιά

  Villages natural attractions - MYTHOS CRETE HOTELΊσως το πιο διάσημο χωριό της Κρήτης είναι τα Σφακιά. Τα Σφακιά θεωρούνται συνώνυμο της κρητικής ανδρείας, δεδομένου ότι δεν κατακτήθηκαν ποτέ στα χρόνια της ξένης κατοχής. Οι ντόπιοι θα σας πουν πολλές ιστορίες από ηρωικές μάχες και θρυλικούς πολεμιστές. Επίσης, εδώ διατηρείται ζωντανό το πνεύμα της αυθεντικής Κρητικής Κουζίνας. Δοκιμάστε την περίφημη Σφακιανή πίτα, που παρασκευάζεται με τοπικά γαλακτοκομικά προϊόντα και περιχύνεται με μέλι. Το άγριο φυσικό τοπίο των Σφακίων, που ξεκινά από τα βουνά και φτάνει μέχρι το Λιβυκό Πέλαγος, είναι πανέμορφο.

 

 

 • Φαράγγι Σαμαριάς

  Villages natural attractions - MYTHOS CRETE HOTELΜιλώντας για φυσική ομορφιά, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι κατά τη διάρκεια των διακοπών σας στην Κρήτη θα πρέπει να επισκεφθείτε το περίφημο φαράγγι της Σαμαριάς, το δεύτερο μακρύτερο φαράγγι (14 χλμ.) στην Ευρώπη, μετά το Φαράγγι του Βερντόν στη Γαλλία (16 χλμ.). Το 1962, ανακηρύχθηκε επίσημα Εθνικό Πάρκο της Ελλάδας. Είναι κατοικία για πολλά ενδημικά είδη, όπως το περίφημο κρητικό “Κρι-Κρι”. Το φαράγγι πήρε το όνομά του από το παλιό χωριό της Σαμαριάς, που σημαίνει Παναγία. Στη διάρκεια της κατοχής ήταν καταφύγιο για τους αντάρτες και τους ντόπιους. Το 2010, εντάχθηκε στο Παγκόσμιο Δίκτυο της UNESCO. Χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο διασχίζουν το φαράγγι κάθε χρόνο. Το φαράγγι καταλήγει σε μια όμορφη μικρή παραλία με δροσερό νερό, την Αγία Ρουμέλη. Από εκεί, ένα σκάφος θα σας μεταφέρει πίσω στην Χώρα Σφακίων.

 

 

 • Γαύδος

  Villages natural attractions - MYTHOS CRETE HOTELΤέλος, η Γαύδος και η Γαυδοπούλα, τα νησιά Παξιμάδια (ή Διόνυσοι) και το Πρασονήσι θα γίνουν το ιδανικό «καταφύγιο» για όσους θέλουν να ξεχάσουν και να ξεχαστούν για λίγο. Είναι, επίσης, υπέροχοι προορισμοί για μια ημερήσια εκδρομή με βάρκα.